Na niebieskich rejach.

Z wielką przykrością zawiadamiamy że Józef Bezak – sternik jachtowy zakończył swój ziemski rejs.  

 

Józef był członkiem założycielem naszego Klubu Orkan – jednym z tych którzy sprawili że mieleckie żeglarstwo rozwinęło się z małego klubu turystyki wodne w prężne środowisko, pływające w najdalsze zakątki świata.  Tak ja Jego zapamiętałem z rejsów ze wspólnych rejsów. 

koniec XX wieku na Mazurach, a konkretnie lipiec 1999 

Żeglował rodzinnie  

Ale także w gronie kolegów i przyjaciół ciągle na Orionie.  

Później kupił własny jacht i pływał na Solinie.  Na rejsach mnie nauczył gotować kociołek.  Przepis prosty genialny, ale wszystkim  zawsze smakuje i co najważniejsze nigdy się nie przypala.  Ostatnia ziemska podróż naszego kolegi odbyła się w dniu 7 kwietnia 2017, przeżył lat 68

Józef podczas szkolenia na sternika jachtowego. 

Kociołek – według przepisu Józka 

Składniki: 

Boczek koniecznie tłusty, kapusta, karkówka, ziemniaki, cebula, czosnek, papryka (zielna czy słodka), przyprawy sól, pieprz, papryka ostra, olej. 

Karkówkę kroimy w kostkę i tłuczemy jak schabowego, i marynujemy: olej, pieprz, sól. papryka  czosnek – minimum 2-3 godziny, a najlepiej całą dobę.  Skórę z boczku odkrawamy a resztę kroimy w kostkę, z kapusty bierzemy duże liście (na cały kociołek dookoła podwójnie), resztę kapusty „szatkujemy”, ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy grubo, paprykę jak do leczo.  Kociołek wykładamy kapustą, na dno skórka z boczku, i zasypujemy, warstwa ziemniaków, boczku, cebuli, papryki, karkówki aż  się kociołek wypełni, staramy się ubijać, na górę liście z kapusty i zakładamy pokrywkę. Na ogień gdzieś tak  do półtorej godziny. Skóra z boczku na dole jest po to aby się kociołek nie przypalił.  Po półgodzinie zapach z kociołka się zaczyna rozchodzić dookoła ogniska przyjemnie drażniąc nozdrza. Smacznego – naprawdę warto.  Nie podaję ilości bo każdy ma różnej pojemności kociołki. 

Mariusz Wiącek 

Jak ktoś dotarł do tego miejsca to piękny utwór Andrzeja Koryckiego: Łódki